Csaphornyos parketta műszaki leírása

Padlók, parketták > Felület kezeletlen parketták > Csaphornyos parketták
Csaphornyos parketta műszaki leírása


A lerakási minták áttekintéséért, kattintson a képre és lapozzon. 

Tradicionális klasszikus értéket képviselő burkolatfajta. A parketta szó hallatán többségünknek, ennek a parkettának a képe ugrik be elsőként. Minden egyes eleme csap-horonnyal kapcsolódik a mellette lévőhöz, ezért vakpadlóra való szegezéssel (vagy teljes felületen történő ragasztással) is fektethető.
Az egyforma vagy akár különböző méretű parkettákból számtalan csodálatos minta rakható, bordűrrel vagy intarzia berakással díszíthető. Legtöbbször halszálka, vagy szalag mintába rakva fordul elő. Igen tartós, sokszor felújítható felülettel bír.

Csaphornyos parketta minőségi leírás

Általános ismérvek:
Fahibák tekintetében csak a felső felületet (színlap) vizsgáljuk.

Exquisit: Jellemzően párhuzamos szállefutású (tükrös, féltükrös vágású alapanyagból). Rajzolat (Flader) a darabszám 25%-nál a parketta szélesség feléig megengedett. Egészséges tűgöcs megengedett.

Natur: - ?Szép" rajzolat (Flader) megengedett. - Egészséges, jól benőtt göcs 8 mm-es átmérőig, nem csoportosan, megengedett, természetes színeltérés megengedett.

Standard: - Jellemzője az erős rajzolatosság (Flader) - Durva szövetszerkezet, ferdeszálúság, természetes színeltérés megengedett. - Egészséges, jól benőtt göcs 10 mm-es átmérőig megengedett. Fekete, jól benőtt göcs 5 mm-es átmérőig szórványosan megengedett.

Csíkos: Jellemzően szijácsos a színlap. - Durva szövetszerkezet, ferdeszálúság szórványosan megengedett. - Egészséges, jól benőtt göcs 10 mm-es átmérőig megengedett. - Fekete, jól benőtt göcs 5 mm-es átmérőig megengedett.

Rusztikus:
- Egészséges göcsök korlátlanul megengedettek.
- Fekete göcsök 15 mm-es átmérőig megengedettek.
- Egészséges szijács, rajzolat, durva szövetszerkezet, ferdeszálúság, elszíneződés természetes színeltérés, tárolási folt, felületi repedés megengedett.
Nedvességtartalom: 9 ? 2%.

Fontos!
A faanyag még feldolgozott állapotában is ?élő" anyag, s a szélsőséges klimatikus hatásokra - csakúgy, mint az ember - érzé-1 kényen reagál. Az ember és a parketta jó közérzetéhez tehát a megfelelő szobaklíma is hozzátartozik. Ez például 20 °C hőmérséklet esetén mintegy 45-55% relatív légnedvességet jelent. Ha a fűtési idényben a relatív légnedvesség tartósan vagy gyakran a fenti érték alá csökken, a parketta rendkívüli módon kiszáradhat, s az egyes elemek közt, de azokon belül is rések képződhetnek. Ez természetes jelenség. Ennek megakadályozására, szükséges a fűtési idényben a páratartalom és a hőmérséklet folyama­tos mérése és a légnedvesség megfelelő mértékű pótlása mesterséges légnedvesítéssel.

Csaphornyos parketta műszaki leírása képek