Fát a vizes helységbe?

Padlók, parketták >
Fát a vizes helységbe?


Gondoljon bele: kilép a kádból és talpa alatt nem egy jéghideg síkos csempét érez, hanem egy meleg csúszásmentes felület simul a talpához? Erre a kényeztetésre csak a fa képes! Még kevesen gondolkodnak abban, hogy fürdőszoba padlóra parkettát tegyenek, pedig sok éve megvan rá a technológia, hogy ez működőképesen kivitelezhető legyen. Hogyan?

A vitorláshajók deck-jén, már régóta alkalmazott módszert vették át a kivitelezők. Ezeknek a padlóknak az elsődleges ismertetőjele a csíkosság, amely mintát a falécek között hagyott dilatációs rést kitöltő gumiszerűen rugalmas anyagok, eltérő színe adja. Oldalirányból emiatt lesz vízálló a burkolat, egyszersmind a faanyag dilatációs mozgását résesedés nélkül követni tudja. Alulról a ragasztóanyag, felülről a megfelelő vízzáró felületkezelés védi meg a fát.
A tartósság elsődleges feltétele ebben az esetben a megfelelő fafajtán kívül, a szakszerű, gondos kivitelezés valamint az erre a célra kifejlesztett segédanyagok (ragasztók, vízzáró szigetelések, fúgakitöltő anyagok, felületkezelő anyagok) használata.
Fontos tudni, hogy ebben az esetben a hordozó felületet (betont ill. a burkolattal találkozó vakolatot) is védeni kell a víz káros hatásaitól. Ezt a felhasznált, rugalmas, vízálló és kötelezően buborékmentesen kialakított ragasztóréteg többé-kevésbé biztosítja, ettől függetlenül érdemes műgyanta alapozást végezni, illetve a fali vakolat alját vízzáró anyaggal kezelni.

Ennél a burkolattípusnál számtalan hibalehetőség adott, nagy tapasztalatot, anyagismeretet és megfelelő szerszámozottságot igényel, ezért ne fogjunk bele ilyen burkolatok házilagos elkészítésébe!

A parketta tartósság legfontosabb tényezője, maga a fa

A tartós vizes terhelés elviselésére csak néhány tucat fafajta képes. Ezek túlnyomó többsége trópusokon őshonos, ezért az áruk is magasabb. Ezért viszont kárpótlásul gyönyörű látványt is kapunk, hiszen ezek a világ legszebb fái. Nézzünk néhányat a leggyakrabban használt fafajták közül:

Az abszolút number one a Teakfa

Kétségtelenül a legnemesebb fák egyike. Több mint 2000 éve használják, kültéri faszerkezeteknél, kerti bútoroknál, és a hajóépítésben is jelentős szerepe van. Aranysárga gesztjét sötét csíkok tarkítják, kellemes aromás illata van.
A belőle készített Teakfa olajat kevésbé tűrőképes fafajtából készített szerkezetek ápolására is használják. Az Indiában Délkelet-Ázsia Fülöp-szigeteken, Jáván. Telepített erdők vannak Afrikában és Közép-Amerikában is. 15 és 50 m közötti magasságúra nő meg. Termeszekkel és férgekkel szemben is ellenálló, nem vetemedik, fedett térben szinte semmit sem öregszik.


Burkoltak még?

Európai fafajták közül szinte kizárólag az akác alkalmas ilyen célokra, de mivel könnyen hasad, és nehezen megmunkálható ritkán használják. Afrikai és Ázsiai fafajták közül a Teak, a Merbau, és a Wenge a legalkalmasabb. A Délamerikai Cumaru ( brazil teak ), Ipé ( brazil dió ), Jatobá ( brazil cseresznye), vagy a Massaranduba is közkedvelt alapanyag. Az Ausztrália fafajták közül a Jarrah alkalmas még, melyet termőhelyén előszeretettel alkalmaznak faszerkezetű hidak építésénél is.

Fát a vizes helységbe? képekLetöltések

Fát a vizes helységbe?

pdf dokumentum letöltés Fűrdőszobai burkolatok kivitelezése.pdf