Csaphornyos parketta jövője

2014. december 11.

csaphornyos parketta, parkettaA régen oly közkedvelt klasszikus csaphornyos parketta, mára szinte teljesen háttérbe szorult a sok készre gyártott parketta között. Kereskedésünknek valahol mindig is a szívügye volt a csaphornyos parketta, ugyanis véleményünk szerint nem is parkettabolt ahol sem nem tartják, sem nem tudnak róla érdemben nyilatkozni. Végül is, ha belegondolunk a parketta fogalma szinte teljesen egybeolvadt a csaphornyos parkettával és azon belül is leginkább a halszálkamintával.

Csaphornyos parketta napjainkban


Mára persze ez a nézetünk részben változott, ugyanis rájöttünk, hogy a parketta távolról sem merül ki a halszálkában rakható parkettánál, hanem annál jóval szélesebb és színesebb a paletta.

Azért azt leszegezném, hogy bármennyire is haladni kell a korral, a parketta fogalmában részünkről soha nem fog beleférni egy két olyan termék, mint a lamináltpadló, vinyl padló, bambusz, és egyéb ehhez hasonló burkolatok, amiket sajnos nem egy parketta kereskedés kénytelen tartani a mai trendeknek megfelelően.

Mára szinte csak a tölgyfát lehet megtalálni a piacon, talán néha elvétve egy kis kőrist, de az olyanok, mint a bükk vagy a cser, szinte teljesen eltűntek. A napokban az egyik legnagyobb hazai parkettagyártó igazgatójával beszélve érintettük ezt a kérdést, hogy hol vannak ezek a fafajok?? melyre azt a választ kaptam, hogy gyakorlatilag a piac szinte egyedül a tölgyfára kíváncsi, ezért a többi fafaj egyenlőre nem lesz gyártásban, nem beszélve az igen magas alapanyag árukról.

Itt még egy mondatban azt is hozzátette, hogy a parketta árának emelkedése is várható, méghozzá jelentős mértékben, az egyre növekvő alapanyag hiány miatt.

csaphornyos parketta lerakásaEgy idősebb iparossal beszélgetve nyugodtam meg, aki is idézem azt mondta: sebaj hogy a cser, bükk, juhar eltűnik a parketták közül, mert parkettának a TÖLGY való! régen is az volt és most is az lesz. És milyen igaza van, ha visszanézünk a múltba, Európában szinte minden esetben a tölgyet használták parketta burkolatként, csak az elmúlt 30-40 évben dúsult fel a választék a fent említett fafajokra.  A tölgyfát lehet talán felület kezelni a legtöbbféleképpen, úgy hogy az még annak természetes megjelenést biztosít.
A jelenlegi svédpadló trendekkel párhuzamban, rengeteg olyan szín jött át a csaphornyos parkettákra, ami idáig nem volt megvalósítható köszönhetően a nagyobb felületkezelő gyártóknak. Ebben talán élen jár a Bona, aki megmutatta, hogyan lehet a mai kornak megfelelő újfajta színeket létrehozni, és szinte foltmentesen felvinni azt új vagy régi parkettánkra egyaránt.

Véleményünk szerint a csaphornyos parketta soha nem fog eltűnni, csak komoly átalakuláson megy át!

Ezt bővebben egy következő cikkben fejteném ki.
Vissza a hír listához