Tölgy csaphornyos parketta


Tölgy csaphornyos parketta bemutatása

Sárgás-barnás alapszínű, erőteljes rajzolatú, egyik legnemesebbnek tartott fafajunk. Szíjácsa feltűnő, fehéres.

 

Tölgy Natúr: 9.900 - 11.600 Ft/m2   / méret és gyártó föggő /
Szép, mozgalmas rajzolatú anyag. Színhatásában viszonylag egyenletes, de sötétebb- világosabb árnyalatú lamellák is vannak benne. Szijácsot gyakorlatilag nem tartalmaz, nyomokban, érintőlegesen azonban előfordulhat benne szijács. Kisméretű, kevés számú göcsöt tartalmaz, melyek az alapszíntől alig térnek el.

 

Tölgy Csíkos: 8.200 - 9.500 Ft/m2   / méret és gyártó föggő /

Jellemzője a szijács jelenléte szinte minden lamellában, ami az egész felületnek mértéktartóan geometrikus jelleget ad. A szijács fehéres-sárgás színárnyalattól barnás, kissé szürkés árnyalatig változhat. Apró göcsöket is tartalmaz.

 

Tölgy Rusztikus: 8.600 - 9.200 Ft/m2  / méret és gyártó föggő /
A fafaj minden lehetséges megjelenését bemutatja ez a minőség. Jellemzője a sokféle színárnyalatú szíjács fehértől a sárgán át egészen a szürkés, barna színig. Igen rajzolatos, sokszínű, göcsös anyag.

 

A tölgy vagy tölgyfa (Quercus) a bükkfafélék (Fagaceae) család nemzetsége mintegy ötszáz fajjal. Rendszertani nevét a kelta 'Quer' = szép és 'cuez' = fa szavakból eredeztetik.Értékes, jól megmunkálható keményfa, de csak gőzölés után hámozható, faragható. Keskeny szíjácsa sárgásfehér, gesztje sárgásbarna. A legtöbb faj fáját kíméletesen kell szárítani, mert könnyen repedezik.

Tartós ipari fa, amiből egyaránt készítenek bútorokat, hordókat, parkettát, használják épület-, talp- és bányafának. Csersavtartalma miatt biológiai ellenállóképessége is jó.Az egyik legtöbbféle módon felhasznált alapanyag a parkettagyártás terén,köszönhetően a kiválo tulajdonságainak és megjelenésének.Színezhetősége és a különböző felületi megmunkálásai miatt(hőkezelés,füstölés,strukturálás,olajozás...)kiemelkedik a legtöbb faalapanyag közül.

 

Tölgy csaphornyos parketta képek