Kőris csaphornyos parketta


Kőris hagyományos csaphornyos parketta

Sárgás-fehér, igen rajzolatos faanyagot adó, szórványosan előforduló fafajunk. Szijácsa nem különíthető el a geszttől. Jellemzője viszont az évgyűrűket nem követő barnás színű álgeszt, a ?barnabél?. A kőris fafaj alapszíne nagymértékben függ a termőhelyétől: a síkvidéken, vízközelben nőtt faanyag világosabb, fehéres árnyalatú, a hegyvidéken, szárazabb környezetben nőtt faanyag sötétebb, kissé barnás árnyalatú. E két változat, már csak a köztük levő átmenet miatt sem különíthető el tökéletesen a késztermékben.

Kőris Natúr: 10.600 Ft/m2

Rajzolatos, álgesztet nem tartalmazó, mérsékelten színes anyag. A lamellák közt természetes színeltérések vannak, minimális méretű göcsök előfordulhatnak.

Kőris Rusztikus:  jelenleg nem rendelhető

Rajzolatos, álgesztes, színes, tarka anyag. Göcsöket is tartalmaz.

A kőris gyűrűslikacsú, kemény lombos fafaj. A kőrisek nemzetségének mintegy 65 faja ismert, de mivel faanyagukban nincs lényegi különbség, egységesen kőrisnek hívják őket. Faipari szempontból viszont a magas kőrist (Fraxinus excelsior) hasznosítjuk.

Skandináviától Spanyolországig megtalálható fafaj. Síkvidéktől a középhegységig mindenhol előfordul, általában elegyfaként. Kedveli a meleg éghajlatot, de viszonylag igénytelen, jó tűrőképességekkel. Kérge sokáig repedésmentes, szürke foltos, idős korban mély, hosszanti repedésekkel barázdált. Levelei összetettek, 7-15 fűrészelt élű levélkével páratlanul szárnyaltak.Nagy sűrűségű (690 kg/m?), és szilárdságú faanyag, ugyanakkor szívós és rugalmas. Szilárdsága meghaladja a tölgyekét, szilekét. Könnyen megmunkálható, gőzöléssel kiválóan hajlítható. Nehezen hasítható, rosszul szegezhető, közepesen tartós faanyag. Jól ragasztható és felületkezelhető, viszont pácolása és telítése kissé nehézkesebb. Száradáskor erősen zsugorodik, viszont (apró bélsugarai miatt) alig repedezik.

Sokoldalúan felhasználható fafaj. Gyakran használja a bútoripar, furnéripar/lemezgyártás és az egyik fő alapanyaga a parketta gyártásnak. Rugalmasságának köszönhetően pedig kifejezetten alkalmas sportszerek gyártására.

 

Kőris csaphornyos parketta képek