Gőzölt Akác csaphornyos parketta


Gőzölt Akác csaphornyos parketta:

Amerikából beszármazott, a magyarországi éghajlati viszonyokat rendkívül kedvelő fafajunk az akác, mely az egyik legkeményebb faanyagunkat adja. Az akác gőzölésével csokoládé barnás árnyalatú faanyagot nyerünk, melynek a göcsök mellett a göcsre emlékeztető csomorok is jellemzői.

Gőzölt akác:    jelenleg nem elérhető!!!
Göcsös, csomoros, sötétebb - világosabb lamellákat tartalmazó minőség-színárnyalatában a sárgás, aligbarna is megtalálható.

 

Gőzölt akác rustic:   jelenleg nem elérhető!!!
Rajzolatos, sokszínű, szijácsot, göcsöt is tartalmazó anyag. Szijácsa a fehéres árnyalattól szürkés, barnásig változhat.

Elnevezések: Akácfa, Fehér akác, Robinie (német), Black Locust (angol), Robinia (olasz), Belaja akacija (orosz), Robinier (francia).

Igen sok országban egyszerűen akácfának nevezik. Ez tévedésre ad okot, mert emiatt egyesek összetévesztik a szubtrópusi, trópusi övezetben tenyésző valódi akácfajokkal (Acacia nemzetség). 

Magyarországon akácból készítik a legtöbb parkettát, lépcsőt, korlátot. Jelentős az épületszerkezetek, a ragasztott tartók, a faházak, a szerszámkamrák, a kerítéselemek, a falburkolatok gyártása is. A csaphornyos parketta mellett igen jelentôs a szalagparketta gyártása is (pl. Barcs, Zalahaláp), itt a felszíni koptatóréteg készül akácfából. Parkettának az egyik legellenállób fafaj!

Gőzölt Akác csaphornyos parketta képek