Doussie svédpadló

Padlók, parketták >
Doussie svédpadló


A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, ugyanis euró és dollár függőek!

Doussié/Afzelia (Afzelia africana Smith, A. bella, A. bipindensis, A. pachyloba Harms)

Kezeletlen 14x90x450-1200  17.700 Ft/m2

Az afzélia és a doussié az európai fakereskedelemben négy, a caesalpiniaceae családhoz tartozó, nagyon hasonló tulajdonságokkal bíró fafaj összefoglaló neve. A Kamerunból és Észak-Gabonból származó Afzelia bipindendis neve vörös doussié, az A. pachyloba pedig a fehér doussié. A Nigériából származó A. pachylobát és az A. bipindensist részben vegyes szortimentként apa vagy afzelia néven forgalmazzák. Az A. africanát az Elefántcsontparton lingue-nek, Gánában papaónak, Bissauban pau contának nevezik. Ugyanebből a nemzetségből származik a kelet-afrikai A. quanzenzis faj, a chamfuta, melyet hosszú becőtermése miatt ?mahagóni bab?-nak is neveznek. Vannak még további helyi nevek, mint pl. bolengu és sifu sifu Kongóban, uvala Angolában és mambakofi Tanzániában. A fa a merbauhoz (intsia bijuga) hasonlítható.

Az afzelia fajok manapság a legkedveltebb haszonfák közé tartoznak. Az A. bipindensis és A. pachyloba szétszórtan nőnek az örökzöld esőerdőkben és a nedves szavannákba való átmeneti területeken, valamint egyesével a belvidék száraz erdeiben.
Ezzel szemben az A. bella Gána és Elefántcsontpart félig örökzöld erdeiben nő, az A. africana pedig a szavannaerdőkben.
Míg ezeknek a fajoknak a termőterülete Szenegáltól Kongón és Angolán túlra, keletre Ugandáig, Kenyáig és Mozambikig terjed, az A. quanzenzis elsősorban Kelet-Afrika párás parti erdeiben található meg. Ázsiában az A. bijuga, a Syn. Intsia bijuga (merbau) és az A. xylocarpa (makamong) terem.

Fa(növény) leírás

Az afzéliák rendszerint tekintélyes, 30?40 m magas, mellmagasságban 1,20 m-t meghaladó törzsátmérőjű fák. A meglehetőst egyenes és hengeres, bár némiképp dudoros növésű törzseknek többnyire csak gyenge gyökérfője van, nem ritkán 15?20 m-ig ágmentesek és haszonfának alkalmasak. Az A. africana némiképp alacsonyabb növésű, és kisebbek a méretei. A szemcsés háncs világossárga, a kelet-afrikai fajok esetében szürke-olajzöld, kerek pikkelyekben hámlik le, miáltal a törzsnek himlőhelyes, barázdált kinézete lesz. Az A. bipidensis-nek többnyire jobban kialakult törzsformái vannak.

Doussie svédpadló képek